Заплахата от употреба на сила в Сирия остава 16.09 | 09:14

Кери и Оланд предпочитат да държат Асад под напрежение

От Елица Елефтерова

Държавният секретар на САЩ Джон Кери отново подчерта, че заплахата от употребата на сила "остава реална", ако Сирия откаже да изпълни задълженията, които е поела - да унищожи запасите си от химически оръжия. Френският президент Франсоа Оланд също заяви в неделя, че военният вариант трябва "да остане на масата”, съобщава BBC.

Френският президент Франсоа Оланд описа американско-руската сделка за химическо оръжие на Сирия като "важна стъпка" към много по-голямата цел - политическо решение за гражданската война.

В телевизионно интервю Оланд заяви: "Възможността за военна атака трябва да остане, в противен случай няма да има натиск." Според френския президент гласуването на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия може да бъде одобрено още до края на седмицата.

Днес Оланд ще се срещне с държавния секретар на САЩ Джон Кери, с когото ще обсъдят въпроса. Президентът на Франция посочи, че санкциите ще принудят Сирия да предаде химическите си оръжия, ако Дамаск не се съгласи да стори това (става дума за решението на Съвета за сигурност на ООН Сирия да се откаже от химическите си оръжия - бел. ред.).

"Необходимо е да останат заплахите от санкции, ако споразумението и целите на резолюцията на Съвета за сигурност, не се изпълнят", посочи още Оланд. "Следващата стъпка трябва да бъде намирането на политическо решение за кризата в Сирия", посочи още той.


 

Водещи

Най-четени