Започва решаваща седмица за европейските финанси 08.10 | 15:45

Днес в Люксембург заседават финансовите министри. Утре Меркел отива в Атина

От Ралица Стоянова

Започва решаваща седмица за спасителите на еврозоната. В Люксембург днес ще заседават европейските министри на финансите. Сред основните теми ще бъдат Гърция и Португалия, които се нуждаят от още една година за консолидиране на държавните си бюджети.

Говори се, че преговорите с европейските кредитори са постигнали напредък, но не и конкретно споразумение за нови икономии, пише Econ.bg.

Днес официално влиза в сила Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) – постоянният европейски спасителен фонд. Средствата във Фонда възлизат на 700 млрд. eвро. От тях 500 млрд. eвро представляват оперативен обем за спасителни операции, а останалите 200 млрд. eвро са резерв за непредвидени случаи. С влизането си в сила ЕСМ заменя Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС).

Утре (9 октомври) канцлерът на Германия Ангела Меркел ще пристигне в Атина, Гърция, за да обсъди с премиера Андонис Самарас как би могла да се преодолее гръцката дългова криза.

Междувременно се очаква резултатът от работата на експертите от Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), или така наречената "Тройка", в Гърция. Те са натоварени със задачата да информират финансовите министри за напредъка на реформите в страната. От тази оценка зависи отпускането на спешния нов спасителен транш за Гърция.

Това, което стана ясно вследствие работата на инспекторите, е, че е възможно преговорите да бъдат финализирани до 15 октомври. Надеждите на южната ни съседка са, че в рамките на срещата на високо равнище в Брюксел на 18 и 19 октомври ще бъде съобщено "нещо положително". До края на ноември страната има нужда от спешното отпускане на средствата от спасителния транш, които възлизат на 31,5 милиарда евро. Според гръцкия премиер Андонис Самарас парите в държавната хазна ще стигнат дотогава.

Разговорите с "Тройката" ще продължат този четвъртък (11 октомври), информира пресслужбата на гръцкото Министерство на финансите. От ведомството отчитат напредък в преговорите. "Това обаче все още не означава, че новият план за бюджетни икономии е "подписан и подпечатан", е казал в неделя представител на министерството.

Досегашните преговори бяха оценени като "много добри и продуктивни" от председателя на МВФ Кристин Лагард. 

Водещи

Най-четени