Започват поредните преговори в Минск 09.09 | 07:31

Контактната група ще обсъжда изтеглянето на оръжията под 100 мм от Донбас

От Кристиан Костурков

Днес в беларуската столица Минск започва поредното заседание на тристранната контактна група за урегулиране на отношенията в Източна Украйна. Преди началото на срещата обаче още вчера беше проведена среща между координаторите на работните групи, съобщи беларуското външно министерство. Заседанията се провеждат в хотел "Президент" в центъра на града.

Една от основните теми по време на преговорите, които ще бъдат проведени днес, ще бъде съгласуването на документа, който предвижда изтеглянето на оръжията с калибър под 100 мм от фронтовата линия в Донбас, съобщава "РИА Новости". По време на предходната такава среща, състояла се на 26 август, страните не успяха да се договорят окончателно по този въпрос. Дори и след двудневни преговори заседанието не приключи с успех. Поради тази причина се наложи подгрупата по тези проблеми да проведе още една среща. Тя също продължи два дни, но страните отново не успяха да се договорят окончателно. Сега представителите на Донбас изразяват надежда, че документът най-накрая ще бъде съгласуван.

Днес срещата протича на фона на примирието в Източна Украйна, което беше договорено именно на срещата от 26 август. Страните в конфликта, а също и представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), констатират, че от 1 септември договорката за спирането на огъня се спазва, макар и всеки ден да постъпват сигнали за спорадично нарушаване на примирието.

Водещи

Най-четени