Започна ексхумацията на тялото на Ясер Арафат 13.11 | 17:51

Причина за разследването на смъртта на палестинския лидер са открити следи от полоний в личните му вещи

От Елена Коцева

Палестински работници започнаха от тази сутрин работа по разбиването на бетонните плочи в мавзолея на бившия ръководител на Палестинската автономия Ясер Арафат

Работата по мавзолея ще продължи поне 15 дни, а самата ексхумация на тялото на лидера се предполага, че ще стане на 26 ноември.

Ясер Арафат почина на 11 ноември 2004 година в парижка клиника. Като официална причина за неговата смърт беше посочен инсулт, но никой така и не даде точен отговор за причината за рязкото влошаване на здравословното състояние на палестинския лидер.

Разследването на причината за смъртта на Ясер Арафат се възобнови през август 2012 година, когато швейцарски радиолози откриха следи от радиоактивен полоний 210 в личните вещи на ръководителя на палестинците. Изследването беше направено по поръчка на телевизия "Ал Джазира".

Ексхумацията на тялото и изследването на биологичен материал ще бъде на няколко етапа. Проби от тъканите ще бъдат изследвани от екипи, в които ще вземат участие швейцарски, френски и руски специалисти. Получените данни ще бъдат съпоставени, а след това специална комисия ще излезе със заключение за причините за смъртта на Ясер Арафат.

Мавзолеят на Арафат, разположен в президентската резиденция в Муката в град Рамалах на Западния бряг, в момента не е достъпен за граждани, а около него са издигнати заграждения. Властите обещаха, че няма да позволят на никого да фотографира останките на Арафат при никакви обстоятелства.

След откриването на следите от половии семейството на покойния лидер се обърна с молба към властите в Палестниската автономия за ексхумация на тялото и изследвания на останките. Махмуд Абас даде такова разрешение и привлече чуждестранни специалисти, които да участват в научните екипи по лабораторния анализ.

Полоният е химичен елемент (в периодичната таблица е означен със символа Po и има атомен номер 84) е рядък и силно радиокативен металоид, който е около 300 пъти по-радиоактивен от урана. Полоният като оръжие стана известен и сред широката общественост след смъртта на бившия руски агент Александър Литвиненко, който почина в болница в Лондон на 23 ноември 2006 година.

Ясер Арефат е един от безспорните лидери на движението за Палестинска автономия, водач на движението "Фатах" и ръководител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП). След партизанско (а според някой и терористично минало) става президент на Палестинската автономия от 1993 г., като през 1996 г. е избран за петгодишен мандат.

В началото на 90-те години Арафат води поредицата от тайни преговори и споразумения с Израел, които водят до договорите от Осло (1993). Според тях Палестина добива самоуправление за 5 години в Западния бряг и ивицата Газа. През 1994 Арафат заедно с Шимон Перес и Ицхак Рабин са наградени с Нобелова награда за мир за 1994 година.

Арафат, въпреки че е смятан от някои свои сънародници за предател и колаборационист, се завръща в Палестина като герой, като и до този момент много палестинци смятат, че той е отровен от израелското разузнаване.