Започна процедурата по ликвидацията на „Олимпик“ 23.08 | 16:52

В официалния вестник на Кипър бе публикувано решението на местния съд

От iNews.bg

Днес в официалния вестник на Република Кипър вече е публикувано решението на Районния съд на Никозия, с което се открива производството по ликвидация на застрахователна компания "Олимпик", предаде БНТ.

Дружеството е лицензирано по законите на Република Кипър да извършва застрахователна дейност, като за надзора на дейността му отговорна институция е Надзорният орган върху застраховането на Република Кипър. По силата на правото на Европейския съюз, дружеството извършваше застрахователна дейност посредством "свободата на установяване" на територията на Република България чрез своя клон "Застрахователна компания Олимпик - клон България” КЧТ. Като неразделна част от фирмата този клон също така подлежина надзор от надзорния орган на държавата, в която е седалището на фирмата, тоест в конкретния случай - в Кипър.

Като процедура производството по ликвидация на застрахователна компания "Олимпик" се урежда изцяло съгласно националното право на Република Кипър и е в изключителните правомощия на назначените ликвидатори от кипърския съд. Надзорните органи на другите държави-членки в Европейския Съюз, каквато е и България, нямат правомощия или друга правна възможност за пряка намеса в производството по ликвидацията на кипърския застраховател.

Водещи

Най-четени