Започна тридневно примирие между Израел и "Хамас" 01.08 | 09:20

Хуманитарното прекратяване на огъня ще позволи започването на преговори

От Антония Михайлова

В Ивицата Газа започна тридневно примирие, което беше обявено в нощта на 1 август от генералния секретар на Организацията на обединените нации Бан Ки Мун и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Режимът на хуманитарното прекратяване на огъня със срок 72 часа, за което Израел и "Хамас" дадоха съгласие, е влязло в сила в 8:00 часа тази сутрин.

В администрацията на израелския премиер заявили, че подкрепят примирието. В армията за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) съобщили за намерение да прекратят обстрела на Ивицата Газа.

Говорителят на "Хамас" Сами Абу Зухри от своя страна изразил желанието на групировката за прекратяването на огъня. В същото време друг представител на бойците подчертал, че палестинците "с всички сили и по непосредствен начин" ще отговорят на всяко нарушение на примирието.

Хуманитарното прекратяване на огъня ще позволи започването на преговори в Кайро по споразумение за примирие между Израел и "Хамас". По-рано, по инициатива на египетската страна, на двете враждуващи страни било предложено да се върнат към споразумението, което действаше преди началото на бойните действия през юли т.г., но палестинските бунтовници отхвърлиха договора.

За участие в преговорите по споразумението САЩ ще изпратят свои представители, но се подчертава, че израелската и американската делегация няма а водят преки преговори с представители на "Хамас". По такъв начин ролята на посредник в преговорите очевидно ще изпълнява Египет.

Водещи

Най-четени