Заради E.coli Франция спря внос на семена от британска компания 25.06 | 16:54

Щамът на бактерията, който е заразил осем души в страната, е същият като този в Германия

От Ивайло Ачев

Франция спря продажбата на три вида семена, свързани с британска компания, след като осем души бяха хоспитализирани заради заразата с бактерията Ешерихия коли, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Резултатите от изследванията на двама от осемте болни показаха, че инфекцията е причинена от същия щам на бактерията (O104:H4), който причини смъртта на 44 души (41 от които в Германия) и разболя над 3700 души.

Френският държавен секретар за търговията Фредерик Льофебр посочи късно снощи (24.06.11), че разпореждането включва семена на сминдух (замбун или тилчец), синап и аругула, свързани с британската компания за продажба на семена и растения Thompson & Morgan. Компанията е сред най-големите британски фирми за продажба на семена и растения по пощата и е доставчик за градински центрове в цяла Европа.

Разследване на френската служба за конкуренцията, потребителите и борба с измамите установи, че двама от осемте хоспитализирани са яли кълнове от трите вида семена на училищен празник в град Бегл в Югозападна Франция.

Водещи

Най-четени