Заради животните: Британският парламент забранява фойерверките 18.05 | 13:00

Дебатите са предизвикани от петиция, подписана от 104 000 души

От iNews.bg

В британския парламент ще започне обсъждане за ограничаването на фойерверките до минимален брой празници, тъй като зарите плашат домашните любимци и им причиняват голям стрес, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. 

 Дебатите са предизвикани от петиция, подписана от 104 хиляди души и подкрепена от Организацията за защита на животните в Обединеното Кралство. Тя е получила 1482 сигнала за фойерверки през изминалите пет години, които са принудили много животни да избягат от домовете си.

 Според инициаторката на петицията Джули Дорн, трябва да се постигне баланс между развлеченията на гражданите и правата на стопаните на домашни животни. Предлага се парламентът да регламентира използването на фойерверки само в два случая - За Нова година и за Нощта на огньовете /Нощта на Гай Фокс/.

 По думите на Джули Дорн фойерверките отдавна излизат извън контрол. Никой нямал нищо против тях на определени дати, но те се проточвали със седмици през есенния и зимния сезон. Дебатите по въпроса в британския парламент ще започнат на 6 юни, уточнява изданието.

Най-четени