Заразените с КОВИД в Югоизточна Азия превишиха 30 милиона 28.05 | 15:17

Само в Индия заразените са над 27 милиона, а жертвите на COVID-19 са 318 895

От iNews.bg

Случаите на зараза с коронавируса в Югоизточна Азия (Индия, Бангладеш, Пакистан, Бутан, Непал, Малдивите и Шри Ланка) превишиха 30 милиона от началото на пандемията, предаде Ройтерс.

Само в Индия заразените са над 27 милиона, а жертвите на COVID-19 са 318 895. Прирастът за 24 часа в азиатския гигант е от 186 364 нови случая на зараза и 3660 смъртни случая от Ковид-19, допълва ТАСС. Броят на новозаразените за денонощие в Индия е най-нисък за последните 44 дни.

Като цяло регионът на Югоизточна Азия съставлява 18 процента от глобалните случаи на зараза с вируса и почти 10 процента от смъртните случаи от COVID-19, допълва Ройтерс. Но нарастват съмненията, че официалните данни не отразяват действителните мащаби на проблема.

По-рано този месец Индия разреши ваксинирането срещу коронавируса за всички над 18 години. Но страната не може да удовлетвори търсенето на ваксини, въпреки че е най-големият производител на ваксини в света. Засега едва около 3 процента от 1,3-те милиарда души население на Индия са напълно ваксинирани срещу коронавируса. Това поражда все повече критики срещу правителството на Нарендра Моди.

Индия ваксинира населението си с препарата на AstraZeneca, произвеждан в индийския Серумен институт, с "Коваксин", произведена от местната фирма "Бхарат биотех" и с руската ваксина "Спутник V".


За да удовлетвори вътрешното търсене, Индия временно забрани през март износа на ваксини, след като дари или продаде над 66 милиона дози. Това пък принуди страни като Бангладеш, Непал, Шри Ланка, както и много африкански държави да търсят алтернативни доставки. Въпреки това проблемът с ваксините в Индия си остава и много индийски щати и дори градове организират търгове или засвидетелстват сериозен интерес, за да се сдобият спешно с продуктите и на Pfizer/ BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson.

Водещи

Най-четени