Засега: Шампионът по ваксиниране Испания се разминава с новата вълна 13.11 | 14:19

От iNews

Испания е с най-високо ниво на ваксинация сред големите европейски страни, пощадена е от новия скок в броя на заразените на континента, но това не значи, че не я заплашва нова епидемична вълна, предупреждават експерти.

Травматизирана от първата вълна през пролетта на 2020 г., страната регистрира стойност на заразяване, която е сред най-ниските в Европа - 63 случая на 100 хил. жители на двуседмична база. Този показател е двойно по-висок в Италия, близо шест пъти в Германия (страната, установила вчера рекорд по брой на новите инфектирани с над 50 000 случая за денонощие) и 12 пъти по-висок във Великобритания, сочат изчисления на АФП въз основа на официални данни.

В сряда премиерът Педро Санчес каза в парламента, че ситуацията е "положителна" и има "причини за задоволство с оглед това, което става" в страните наоколо. В Испания, където населението далеч не е толкова резервирано към ваксините, колкото другаде в Европа, 79 на сто от хората са ваксинирани изцяло при 67 процента във Великобритания и Германия.

Пълен ваксинационен курс в Испания са преминали почти всички жители над 70-годишна възраст (99 процента) - повече, отколкото във Франция и Италия, благодарение на ваксинационната кампания, строго следвала възрастовата пирамида. "Това разпределение на приоритетите предизвика забавяне в началото; в крайна сметка обаче в дългосрочен план даде по-добри резултати", обяснява за АФП Иняки Комас, изследовател от Института по биомедицина във Валенсия.

"Културен бульон"

Своята роля изигра и по-мекият климат, който все още позволява на испанците да се срещат навън и да се хранят на открито, добавя той. Вече от месец не е ограничен броят на участниците в масови прояви и нощният живот отново тече; остава обаче задължението да се носят маски на закрито.

Същевременно експерти предупреждават, че застудяването и лошото време ще вдигнат броя на заразените, тъй като защитата, осигурявана от ваксините, с времето намалява, а новите варианти носят и нови рискове.
"Тези три фактора са идеалният културен бульон за коронавируса", посочва Иняки Комас, според когото Испания "навлиза в критична фаза". "Знаем как се предава вирусът. Щом захладнее и започне да се смрачава по-рано, човек гледа да влезе някъде, а вирусът се разпространява тъкмо на закрито", допълва Сесар Карбайо, специалист от спешното отделение в мадридската болница "Рамон и Кахал".

"Във вярната посока"

И при все че страната регистрира едно от най-високите нива на ваксинация в Европа, епидемиолозите се въздържат да говорят за колективен имунитет - такъв не може да бъде осигурен само с ваксините, които не предпазват от заразяване. "Испания се движи във вярната посока, но това не означава, че е достигнала точката, от която няма връщане назад", изтъква Салвадор Масип, преподавател по здравни науки в Отворения университет на Каталуня и автор на труд за "Големите епидемии на съвремието".

Според Института за данни и оценки в здравеопазването (IHME) със седалище в Сиатъл (Северозападът на САЩ), броят на случаите в Испания ще расте от средата на ноември, през декември ще отбележи скок и ще достигне пик към края на годината. Но дори "нивата на заразяване да са високи", "ако хората са ваксинирани, няма да се разболеят тежко", казва успокоително Иняки Комас.

Източник: БТА

 

 

 


Водещи

Най-четени