Засекретяват част от делото за смъртта на Литвиненко 28.02 | 09:07

Делото трябва да започне през май месец - 7 години след смъртта на руския агент

От Елена Коцева

Ръководителят на разследването по делото за смъртта на Александър Литвиненко сър Робърт Оуен запазва правото си да засекрети отделни документи по искане на правителството на Великобритания.

Това вече беше поискано за отделни части от делото от министърът на външните работи Уилям Хейг, който се позова на запазването на обществените интереси и гарантирането на националната сигурност, пише ВВС.

Въпреки случващото се, вдовицата на руския агент Марина Литвиненко заявява, че е по-скоро доволна от решението при частична засекретяване: "Би било далеч по-лошо да се наложи пълно засекретяване върху цялото разследване", коментира Марина Литвиненко, като потвърждава, че ще се довери на преценката на Оуен.

Съдия Робърт Оуен постанови, че той ще взима решението за публикацията на спорни материали, претегляйки всички "за" и "против".

Адвокатът Бен Емерсън, който представлява интересите на вдовицата, до последно настояваше на открит процес и продължава да настоява, че ако искането на правителството бъде удовлетворено, това ще унищожи самия акт на разследването.

В момента разследването е на ниво дознание, като всички заинтересувани страни, включително и представители на Следствения комитет на Русия, могат да задават въпроси на свидетели и да се запознават с всички достъпни материали и документи. Предварителните слушания имат за цел да изяснят точната събитийност.

Процесът по същество трябва да започне през май месец тази година – 7 години след като Александър Литвиненко почина в болница в Лондон.

Едно от направленията на разследването е възможността Литвиненко да е бил наясно със заплахата за своя живот, а също и възможната съпричастност към отравянето му от страна на руските власти.

Представители на вдовицата на Александър Литвиненко Марина застъпват твърдението, че Литвиненко е бил платен агент на МИ-6 с кодово име "Мартин". Също така адвокатът твърди, че по молба на британското разузнаване той е сътрудничел и със спецслужбите на Испания.
Британските власти отказаха всякакъв коментар - както да потвърдят, така и да отрекат тази информация

Според наблюдатели на процеса искането за засекретяване от външно министерство засяга именно тези документи, които засягат тази дейност на Александър Литвиненко.

Британското правителство е заинтересувана страна по време на предварителните слушания по делото. Като такъв се представя и Андрей Луговой, който британските власти считат като основен заподозрян за убийството на бившия руски агент. Страна се явява и руския олигарх в изгнание Борис Березовски.

Избягалия във Великобритания през 2000 година Александър Литвиненко почина през ноември 2006 година, след като се е срещнал с бившите си колеги Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун.

След смъртта му експертите откриха в организма му висока степен на концентрация на радиоактивния елемент полоний-210. Счита се, че смъртта на Алексанъдр Литвиненко се дължи именно на отравянето, въпреки че официалното медицинско заключение и до този момент не е публикувано.

Във връзка със смъртта на бившия руски агент отношенията между Лондон и Москва значително се обтегнаха, тъй като британските власти не веднъж заявявиха, че считат Кремъл за съпричастен.
Русия категорично отрича да има пръст в смъртта на Александър Литвиненко и отказа да предаде Андрей Луговой на разследващите в Лондон. В момента Луговой е депутат от Руската Дума.

Водещи

Най-четени