Затваря ли се вратата на „Даунинг Стрийт“ 10 пред Тереза Мей? 11.06 | 18:11

Нейни хора искат Борис Джонсън да оглави правителството, опозицията обеща да иска вот на недоверие

От iNews.bg

Премиерският стол на Тереза Мей започна все по-силно да се клати. И то още преди да е обявила новото си правителство. Атаките срещу нея пък идват не само от опозицията, но дори и от съпартийците й. А и при положение, че на изборите, които тя предизвика с идеята да увеличи подкрепата за кабинета си, а вместо това се получи, че я намали, бъдещето й начело на правителството на Великобритания съвсем не изглежда розово.
Докато лидерът на Консервативната партия преговаря с ирландската Демократичната юнионистка партия, в собствената й политическа сила и дори в собственото й правителство, вече започнаха да се появяват предателства. Така например, според източници на The Sunday Times, петима от настоящите министри на Мей са поискали новият британски премиер да бъде колегата им Борис Джонсън. Те дори вече са говорили с него по този въпрос. И са му обещали пълната си подкрепа, в случай, че се изправи срещу Мей. Като аргумент за поисканата смяна на върха на правителството източниците на изданието посочват, че искат премиер да е човек, който е потвърдил твърдата си подкрепа за Брекзит, да е привърженик на "либералните ценности" и да се ползва с широка подкрепа сред обществото.
В същото време бившият финансов министър на Великобритания Джордж Озбърн, който също е съпартиец на Мей, но бе член на кабинета на Дейвид Камерън, нарече настоящият министър-председател "ходещ мъртвец". "Въпросът е колко дълго тя ще трябва да чака смъртната си присъда", каза той пред ВВС.
Основният опозиционер на консерваторите – Либералната партия на Джереми Корбин, пък вече се готви за атака срещу евентуално ново правителство на Тереза Мей. Пред The Sunday Mirror той обяви, че ще поиска вот на недоверие на новото й правителство. Така Кобрин ясно дава заявка, че основната опозиция в лицето на неговата партия ще се противопоставя рязко на нов кабинет на Мей още от първия ден.
По-късно лидерът на лейбъристите прогнозира пред ВВС, че далеч не е невъзможно във Великобритания отново да има предсрочни парламентарни избори. Които би могло да се състоят още в края на тази или началото на следващата година.

Водещи

Най-четени