Затвор за четирима съучастници на атентатор от Брюксел 29.11 | 17:59

Белгийци от арабски произход доставили амуниции на терориста от летището

От iNews.bg

Белгийски съд призна за виновни четирима съучастници на атентатора от летището в Брюксел Халид ел Бакрауи, който се самовзриви, убивайки десетки невинни граждани. Обвиняемите са на възраст 28-30 години и са белгийски граждани, но властите съобщават само първите им имена: Мохамед, Абубакер, Ясин и Зохер, предаде БНР.

Четиримата съучастници получиха присъди от 2 години до 40 месеца лишаване от свобода, защото са доставили муниции за автомата "Калашников" на терориста от метростанция "Малбек" Халид ел Бакрауи. Той е сочен и за един от логистичните съучастници на кървавите атентати в Париж миналия ноември. Преди 8 месеца неговият брат Ибрахим задейства самоделна бомба на летището в Брюксел.

Четиримата осъдени бяха счетени за "обикновени изпълнители" от Брюкселския трибунал и останалите обвинения срещу тях за участие в терористична група отпадаха.

"Ислямска държава" пое отговорност за двойния атентат в белгийската столица, убил 32-ма души. Съдебните процедури продължават срещу един от основните заподозрени – Мохамед Абрини.

Водещи

Най-четени