Защо бежанците бягат от България като дявол от тамян 24.09 | 20:15

Световно издание обвини страната, че дълго време си е затваряла очите за мащаба на бежанската криза

От Беатрис Николoва

През последните няколко седмици бежанската криза достигна връхната си точка в Европа. Държави на фронтовата линия като Италия, Гърция, Сърбия и България все повече попадат под погледа на международната общност във връзка с техните политики и практики спрямо мигрантите.

Кризата също така накара страните-членки от ЕС да се погледнат сами себе си и да отговорят на призивите и от страна на обществото и на лидерите на Съюза за справяне със ситуацията. България не е изключение,

През последните две години в нашата държава се наблюдава наплив на бежанци от турската граница. Като най-бедната страна в Европейския съюз, България се оказа неподготвена да се справи с кризата, а дори и да беше липсата на пари не позволяват на нашите имиграционните власти да се справят с демокрацията, отбелязва Оpendemocracy.

До момента България я спасяваше желанието на бежанците да преминават през Гърция и Македония в похода си към Западна Европа. Това се дължи на отношението към бежанците у нас, условията за живот, които им предлагаме, и последиците от Дъблинското споразумение (ако влязат на наша територия, мигрантите трябва да бъдат регистрирани тук), отбелязва изданието.

Сега обаче ситуацията се променя. Повече бежанци избират да преминат в Европа по суша и така България вече изглежда по привлекателна. Освен заради опасностите, които крие морето, мигрантите от Близкия Изток и Африка трябва да платят много пари на трафикантите, за да бъдат прекарани през морето.

От Оpendemocracy изразяват притеснение, че българското общество дълго време е било апатично към бежанската криза, защото не е запознато с размерите й. Според изданието нашето незнание се дължи на факта, че ние сме една от малкото европейски държави, които не сме изпращали журналисти в Сирия, които могат да разкажат видяното.

Медията ни нарича затворено общество и дори тесногръдо, като дава пример с това, че българите се притесняват най-вече от факта, че бежанците са мюсюлмани.

Изданието смята, че България наистина не бива да приема бежанци, но не заради вероизповеданието им, а заради факта, че държава ни трудно се справя с осигуряването на добър живот дори за българите.

Оказва се, че широкоразпространена тенденция е, че българското правителство и общество не се противи на бежанските квоти, защото са невежи относно мащаба на ситуацията. Оpendemocracy категорично хвърля вината за това и на българските медии, които игнорирали проблема.

В анализа обаче се казва, че ситуацията рязко се е променила през последните месеци, когато бежанската криза придоби още по-големи размери и бежанците се струпаха и на нашата граница.

Според данни на ООН за 2015 г. в страната са навлезли 6800 мигранти, от които само 5000 са излезли.

Събитието, което "събуди" българите от апатията към бежанската криза е ареста на трима българи в Унгария, обвинени в трафик на хора. Тези мъже от Лом са обвинени за причиняване на смъртта на 71-бежанци, които са починали от задушаване, превозвани в камион, предназначен за охладени стоки.

Този факт в бонус с първите страници на всички международни издания, на които се виждаше страданието на бежанците, не позволи на българската преса да си затваря очите повече за опасността на ситуацията, пише Оpendemocracy.

Фактът, че български граждани са били замесени в трафика на хора показа това, че България не се бори с организираната престъпност, което влошава имиджа на страната като "добър член на ЕС". Ето защо българското правителство се изказва в полза на общоевропейско решение на кризата с мигрантите и показва твърдост в борбата си срещу трафика на хора през Европа. Поставянето в добра светлина може да повлияе положително на желанието на България да влезе в Шенгенското пространство. На 14 септември вътрешният министър на България Румяна Бъчварова се изказа в полза на плана на ЕС за задължителни квоти сред бежанците, срещу които много страни от ЕС се съпротивляват.

Въпреки, че все още няма митинги в София под надслов "Добре дошли бежанци", се забелязва промяна в нагласите на българите. Вече има симпатия към тях, макар и да се отчита факторът, че страната няма възможността сама да се справи с бежанската криза. Въпреки това, ако се получи обединено отговор от страна на Европа, България е готова да поеме своя дял.

България също така се е дистанцирала от страни като Унгария и Словакия, чиито антибежански политики са в конфликт с тези на Брюксел и Германия. Затова и България ще подкрепи общоевропейско решение на кризата на срещата на високо равнище, която ще се проведе в Брюксел.

За Европа като цяло, бежанската криза се превърна в нещо повече от въпрос на хиляди хора, които просто прииждат за малко. Това принуди европейските страни да направят своя избор – какви страни искат да бъдат в очите на европейските партньори.

Според Оpendemocracy за България изборът е бил лесен! България иска да бъде "в" Европа, а не навън.

 

 

 

 

 

 

 

 

Водещи

Най-четени