Защо в Турция толкова се вълнуват от българските избори? 08.05 | 10:33

Опозиционен депутат отнася в парламента дебата за гласуването

От Филипа Тодева

Защо в Турция се вълнуват толкова от парламентарните избори в България? Че чак подлагат въпросите на парламентарен контрол...

Депутат от основната опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП) твърди, че околийският управител на Чорлу, Северозападна Турция открито агитирал пред хората с двойно гражданство в Турция.

Според информацията на депутата Емре Кьопрюлю на 30 април околийският управител събрал на среща кметове и ръководители на изселнически дружества, пред които заявил, че държавата подкрепя Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) на Касим Дал и Корман Исмаилов и поискал от участниците в срещата да разпространят плакати на тази партия в своите райони и да препоръчат на гражданите с право на вот на изборите в България да го упражнят в нейна полза.

Това е причината Кьопрюлю да отправи парламентарни питания до министрите на вътрешните и външните работи по два отделни въпроса, засягащи изборите в България, предаде БТА, като се позовава на турски медии.

Кьопрюлю настоява да узнае дали разпространяваните твърдения за подкрепа на Турция за НПСД са верни и дали вътрешният министър е разпоредил на околийските управители и валиите да бъде оказана подкрепа на тази партия.

Другото питане е адресирано до министъра на външните работи Ахмет Давутоглу и с него депутатът на НРП изисква отговор на въпроса дали тази линия на поведение, която би могла "да предизвика политически разногласия, разделение и провокации" сред изселниците турци и която е равносилна на намеса във вътрешните работи на чужда държава, е синхронизирана с мисията на министерството.

Водещи

Най-четени