Здравната реформа на Обама е противоконституционна 15.12 | 12:15

Съдебното решение бе постановено вчера

От iNews.bg

Американски федерален съдия в заяви в петък, че законът за здравната реформа на предишният президент на САЩ Барак Обама е противоконституционен, решение, което вероятно ще бъде обжалвано пред Върховния съд.

Окръжният съдия във Форт Уърт се съгласи с коалиция от 20 държави, че миналата година промяната в данъчното законодателство елиминира наказанието за липса на здравно осигуряване, което прави цялата здравна реформа невалидна.

Съдебното решение бе постановено вчера – ден преди изтичането на крайния срок за сключване на здравна застраховка за 2019-а година.

Президентът Доналд Тръмп обеща да отмени ключовия за управлението на предшественика му закон за здравните грижи от 2010-а година, чиято цел беше да направи здравните грижи по-достъпни за мнозина американци, които до този момент не можеха да си позволят здравна осигуровка. Но въпреки мнозинството на републиканците и в Камарата на представителите, и в Сената, "Обамакеър" все още е в сила.

Въпреки това през 2017-а година Конгресът отмени изискването – така нареченото индивидуално задължение – хората да имат здравна застраховка или подлежат на санкция.

Водещи

Най-четени