Зелена мамба вся ужас в Прага 06.10 | 12:48

Влечугото с една от най-смъртоносните отрови в света ухапало стопанката си и избягало

От Ани Романова

Зелена мамба, една от змиите с най-смъртоносна отрова за човека, която ухапала стопанката си и избягала от дома й, предизвика хаос в южен квартал Хлубосепи на чешката столица, преди да бъде открита върху дърво.

Мамбата ухапала в понеделник 30-годишната си стопанка, която обаче нямала разрешително да отглежда такъв вид домашен любимец. Силно токсичната отрова на обитаващата югоизточна Африка змия - адска смес от кардиотоксини и невротоксини, пратили жената в състояние на индуцирана кома, след като й е бил сложен антидот в пражка болница.

Полицията отцепи къщата й и забрани на ръководството на близката детска градина да пуска навън децата. Специалистите погрешно предположиха, че е малко вероятно мамбата да е напуснала къщата заради студеното време навън.

Но се оказа, че едно от най-потайните влечуги, чиято зелена окраска често го прави "невидимо", когато чака в засада плячката  си, не само е излязло на улицата, но дори се е покатерило върху дърво на 200 метра от къщата. Времето се било позатоплило и затова родената в Прага зелена мамба напуснала къщата.

Дървото се намирало в двора на местна жителка, която още не може да излезе от шока. Социалните мрежи, обаче, се взривиха от майтапи за необичайната гостенка в Прага, като близкият квартал Барандов бе шеговито прекръстен на МамБарандов.

Зелената мамба достига дължина от 2 м и е далеч по-кротка от страшната си посестрима черната мамба, известна с агресивността си, подвижността си (развива скорост от 16 км/ч), и големината си (наблюдавани са екземпляри от над 4 м).

Водещи