Зелена светлина за присъединяването на Хърватия към ЕС 24.06 | 13:43

Хърватия може да стане 28-тата страна член на ЕС от 1 юли 2013 г.

От Кремена Бедерева

Европейските ръководители дадоха днес зелена светлина за присъединяване на Хърватия към ЕС, като одобриха приключването на преговорите за членство, водени със Загреб от 2005 г. насам, предаде АФП.

На срещата на върха на ЕС в Брюксел европейските лидери приеха декларация, в която се иска да бъдат взети всички необходими решения за това преговорите за присъединяване с Хърватия да бъдат завършени до края на юни.

На практика това е равносилно на даване на разрешение за влизане на една страна кандидат в ЕС, отбелязва още БТА. Подписването на договора за присъединяване би трябвало да стане преди края на годината, се уточнява в текста на декларацията, приета от европейските ръководители.

В декларацията се настоява Хърватия да продължи усилията си за реформи, специално по отношение на съдебния сектор и основните права. С тази цел и по искане на страни като Франция, държавите от ЕС са предвидили прилагане на механизъм за наблюдение, поверен на Европейската комисия, за да се уверят, че Загреб ще спази обещанията си до ратифицирането на договора.

След подписването на договора, което се очаква да стане в средата на декември, ще бъде организиран референдум в Хърватия, а след това 27-те страни членки ще се произнесат на свой ред за присъединяване на Загреб по парламентарен път или чрез референдуми.

Ако процесът се развива нормално, Хърватия може да стане 28-тата страна член на ЕС от 1 юли 2013 г., според пожеланието на Европейската комисия, посочва АФП.

Водещи

Най-четени