Зеленски махна Залужни, Украйна има нов главнокомандващ на армията ВИДЕО 08.02 | 19:33

В първите най-трудни дни на Великата война ние се изправихме срещу подъл и силен враг. Стояхме заедно. Нашата битка продължава и се променя всеки ден. Задачите от 2022 г. са различни от тези през 2024 г. Затова всеки трябва да се промени и да се адаптираме към новите реалности, обясни Зеленски

От iNews.bg

Украинският президент Володимир Зеленски назначи генерал полковник Александър Сирски за главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. Той заменя на поста генерал полковник Валерий Залужни. 

По-рано днес Валерий Залужни се срещна с върховния главнокомандващ на страната и двамата са провели "важен и сериозен разговор".

По думите му, на срещата е взето решение, че подходите и стратегиите имат нужда от промяна, съобщава УНИАН.

"В първите най-трудни дни на Великата война ние се изправихме срещу подъл и силен враг. Стояхме заедно. Нашата битка продължава и се променя всеки ден. Задачите от 2022 г. са различни от тези през 2024 г. Затова всеки трябва да се промени и да се адаптираме към новите реалности.

Можем да победим заедно.

Благодаря на всички, които са наблизо. Екипът на Генералния щаб, Министерството на отбраната, президента на Украйна. Гордея се с всеки един от Въоръжените сили на Украйна, който защитава бъдещето на нашите деца. Всички войници, сержанти и офицери. Прекланям глава пред всеки, който даде живота си за Украйна и свободата. Ние помним и ще отмъстим за всички. Украинците непременно ще победят", отбеляза той.

На свой ред Зеленски благодари на главнокомандващия за 2-годишната защита на страната и каза двамата са обсъдили кой може да влезе в обновеното ръководство на Въоръжените сили на Украйна.

"Обсъдихме от какво обновяване се нуждаят Въоръжените сили на Украйна. Обсъдихме и кой може да бъде в актуализираното ръководство на Въоръжените сили на Украйна. Времето за такава актуализация е сега. Предложих Валерий Федорович да остане в екипа", написа той.

Депутатът от Върховната Рада на Украйна Олексий Гончаренко също съобщи, че главнокомандващият ВСУ е освободен от длъжност. "Залужни е освободен от поста си на главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна", написа той в Telegram.  

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров също потвърди новината, че е взето решение за смяна на ръководството на Въоръжените сили на Украйна.

За оставката на Залужни се говори неофициално от десетина дни. Също така се твърди, че той е решил да стане посланик в Лондон. 

Водещи

Най-четени