Зеленски се зарече Киев да си върне изгубените територии 18.02 | 10:40

Путин нарече превземането на Авдеевка "важна победа"

От iNews

Руският президент Владимир Путин нарече превземането на украинския град Авдеевка "важна победа", след като военачалникът на Украйна заяви, че войските му са се изтеглили от опустошения град в източната част на страната след месеци на интензивни битки. В същото време руските сили подложиха на обстрел градовете Славянск и Краматорск в Донецка област. Удари са били нанесени и срещу района на Харков.

Руският президент Владимир Путин поздрави армията с превземането на Авдеевка. Според руското министерство на отбраната успехът ще помогне за преместването на фронтовата линия далеч от град Донецк. От министерството посочват, че в момента се предприемат мерки за разчистването на населеното място и за блокиране на украинските войници, които са напуснали града и в момента се укриват в близкия коксов и химически завод.

Американският президент Джо Байдън обвини Конгреса на САЩ за изтеглянето на украинските войски от Авдеевка. Той разкритикува Конгреса за това, че не е успял да одобри военната помощ за Украйна в размер на 60 милиарда долара. Байдън призова законодателите спешно да приемат законопроекта за подпомагане на украинската страна, Израел и Тайван.

В същото време обаче украинският президент Володимир Зеленски, който участва в Мюнхенската конференция по сигурността, заяви, че Киев ще си върне загубените територии:

"Байдън признава, че отслабването на оръжейната помощ за Украйна е довело до изтеглянето от Авдеевка. Искаме да запазим живота на нашите момчета и се радвам, че военното командване взе такова правилно решение. Но ние ще си върнем всичко и няма да дадем нищо на тези убийци, уверен съм в това". 

Вчера Русия нанесе удар по украинския град Краматорск. Местните власти съобщават за двама загинали, разрушени са 2 сгради, а на над 20 други са нанесени щети. В Славянск е поразено училище, където се намира пункт за раздаване на помощи. Избухнал е пожар, на мястото работят спасители.

Над 20 удара са нанесени в района на Харков, повечето в посока Купянск, насочени към гражданска инфраструктура. Разрушени са двуетажна сграда и няколко частни къщи, има ранени хора.

Водещи