Земетресението в Гватемала е убило 48 души, 23-ма са в неизвестност 08.11 | 20:03

В спасителната акция са с отзовали Испания и Венецуела

От Владислав Рашков

Мощното земетресение в Гватемала, което разтресе страната вчера (7 ноември), е отнело живота на поне 48 души, съобщава Reuters.

Земетресението удари близо до тихоокеанския бряг на ценралноамериканската република и беше с магнитут 7,4 по Рихтер.

Повечето от загиналите са били погребани под развалини на сгради в град Сан Макрос – планинско селище близо до границата с Мексико.

Президентът на Гватемала Ото Перез каза, че 23 души са в неизвестност, а други 153 са хоспитализирани.

"Това е голяма трагедия и ние ще направим всичко по силите да помогнем да страдащите семейства на пострадалите и загиналите", каза Перез.

Спасителни екипи са работили през нощта, за да открият оцелели.

"Слава Богу, че сме живи. Ако трябва да бъда честен, семействата, които бяха потърпевши, са малко. Ние сме обединена нация и ще излезем от катастрофата силни", казва местен жител.

Заради трагедията президентът Перез обяви тридневен траур в страната. Междувременно Испания и Венецуела предложиха помощ на бедстваща Гватемала.

В спасителната акция са ангажирани над 2 000 войници.

Канада също беше регистрирано земетресение от 6,3 по Рихтер, за което не се съобщава за загинали. Природният катаклизъм е вторият в рамките на месец, който разлюля страната и е с епицентър близо до западния град Ванкувър.

В края на октомври Британска Колумбия, част от канадската територия, беше ударена от земетресение, което заплашваше Хаваи от цунами, но опасността се размина. Бедствието се случи, когато ураганът Санди бушуваше по източния бряг на САЩ.

Най-четени