Земетресението в Гърция раздруса и софиянци 10.11 | 16:58

Хора сигнализират за слаби трусове дори в района на Пловдив, усетено е чак в Констанца

От iNews.bg

Силното земетресение, което удари Гърция днес следобед в 14:12 ч., е било усетено на много места в България, включително и далеч от гръцката граница. Това показват коментарите в сайта на Европейския и средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ). Според хора от Петрич там трусът е бил усетен най-сериозно. Според някои земята се е разтресла доста сериозно. Други коментари сочат, че земетресението е било кратко.

Доста хора от Дупница също споделят, че са усетили сериозно труса, особено по по-високите етажи. Според други коментари по ниските е било слабо и са разбрали, че се случва нещо по поклащането на цветя във ваза. Подобни коментари пишат и хора от Благоевград.

Трусът в Гърция се оказва, че е бил усетен и от жители на Пловдив, Септември, Кърджали и други български градове. Става въпрос обаче предимно за хора, намирали се в онзи момент по високите етажи. Най-честите коментари са от хора, които споделят, че са се намирали на 5-и, 6-и, 7-и етаж. Подобна информация има и от жители на София.

Самото земетресение беше усетено също и в Македония и Черна гора. По-късно от коментарите на сайта на ЕССЦ става ясно, че за почувствани трусове споделят и хора от Югоизточна Румъния – в Констанца.

Естествено коментарите от Гърция са най-много. Според тях няма нанесени материални щети или пострадали хора, макар самото земетресение да е било усетено доста силно. Има отделни случаи на паднали предмети. Според данните на ЕССЦ трусът е бил с магнитуд 4.8 по Рихтер с епицентър на 8 км западно от Кристони, на дълбочина 8 км. Регистриран е в 14:12 ч. местно (и наше) време. Имало е и няколко вторични труса с магнитуд между 2.6 и 3.2 по скалата на Рихтер.

Водещи