Зимата пристигна на Балканите, снегът дойде със сериозни поражения 07.10 | 18:04

Паднали стълбове и дървета, прекъснато електричество и блокирани пътища в редица държави

От iNews.bg

Тази нощ падна първият сняг в почти всички балкански страни. Пкривка вече има по високите места в Македония - в Маврово и на Шар планина. В по-ниските места вали предимно дъжд, съобщиха от Института по хидрология и метеорология в Скопие.

Първият сняг падна тази нощ и в южна Далмация в Хърватия, в Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия. Дубровник бе обхванат от проливен дъжд, придружен със силен вятър. На много места в града има изкоренени дървета и повалени електрически стълбове, съобщи местната противопожарна служба, предаде БГНЕС. Заради силния вятър напълно бе забранено движението по пътищата, водещи към островите в южна Далмация.

В Черна гора снежната покривка в планината Жабляк достигна 33 см. Местните синоптици очакват снегът да не спира и през следващите 48 часа в тази част на страната. В Сърбия снежната покривка е между 8 и 30 см в планинските райони. Заради снеговалежа над 1000 души в планината Голя останаха без ток в продължение на няколко часа. Сняг вали в районите на Златар, Златибор, Ядовник, Явор, Муртеница, Чемерница, Тара и Ябука, както и в градовете - Нова Варош, Иваница, Прийеполйе и Сйенеца.

Поради лошото време има известни затруднения при преминаването на границата между Сърбия и Черна гора, предупреждават от пътната агенция в Белград. Сняг натрупа в централа и източна Босна и Херцеговина. В планината Яхорина снежната покривка вече е над 20 см. У нас на различни места днес дъждовете и снегът създадоха проблеми по пътищата. Стигна се и до няколко катастрофи. Най-тежко обаче е положението в прохода Петрохан. Там от 14:00 ч. бе ограничено движението за всички видове моторни средства - от село Гинци до село Бързия. В участъка са паднали дървета от натрупания по тях мокър сняг, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура”, прердаде БГНЕС.

Обходният маршрут е през Искърското дефиле. Целта на предприетото ограничение е опазване живота и здравето на пътуващите и безопасност на движението. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, призовават от АПИ.

Водещи

Най-четени