Зоран Заев пак се заинати, няма да води преговори за македонския език 12.05 | 11:31

Едно от условията на Северна Македония е да пише "македонски език" в самата преговорна рамка, която тепърва трябва да се приеме за влизане на страната в ЕС

От iNews.bg

В Република Северна Македония днес няма да има полицейски час поради религиозния празник Рамазан байрам, а от утре той ще продължава от полунощ до 4 часа сутринта, съобщават македонските вестници. Изданията отбелязват, че рестриктивните мерки са разхлабени до 18 май.

На 14 май в страната се очаква да пристигнат 38 400 ваксини на АстраЗенека по програмата Ковакс, съобщи здравният министър Венко Филипче, цитиран от вестник "Нова Македония".

По най-нови данни на министерството на здравеопазването новите случаи на COVID-19 в Македония са 171, починали са 26 души, а 409 са оздравели, съобщават скопските вестници. Досега от COVID-19 в страната са починали 5135 души, а активните случаи в момента са 10308.

Вчера в страната са били ваксинирани общо 14 033 души, съобщи министерството на здравеопазването. Намаляване с 37,2 процента на броя на новите случаи на COVID-19 и намаляване с 37,1 процента на броя на починалите е регистрирал Институтът за обществено здраве в оповестения вчера доклад за периода от 3 до 9 май, съобщава "Независен весник". Изданието отбелязва, че досега в страната са поставени 145 043 дози ваксини пише 24 часа.

Изданията информират за визитата в Брюксел на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и разговорите му с високопоставени европейски представители. Вестник "Слободен печат" отбелязва, че Зоран Заев е подчертал пред всички събеседници в Брюксел, че преговори са приемливи за Северна Македония само при условие, че не засягат македонската идентичност и език. Впрочем, едно от условията на Северна Македония е да пише "македонски език" в самата преговорна рамка, която тепърва трябва да се приеме. Тази рамка дефинира принципите на преговорния процес между Скопие и Брюксел и трябва да бъде приета както от европейска, така и от македонска страна, пише "Слободен печат".

Осигурихме и в Европейската комисия, и в Европейския парламент и която и да било друга европейска институция ключовите представители да знаят и разбират, че нашата македонска идентичност не подлежи на преговори и никога няма да бъде за преговори, заявил вчера премиерът Заев, цитиран от "Слободен печат".

Водещи

Най-четени