И Starbucks укривала данъци във Великобритания 17.10 | 12:33

Компанията си спестила 1,93 млрд. долара данъци

От Ралица Стоянова

Американската верига от кафенета Starbucks може да бъде разследвана за укриване на данъци. Това поискаха депутати от британския парламент, информира Reuters. 

Според тях не е ясно как компанията е успяла да си спести плащането на данъци върху продажбите в размер на 1,93 млрд. долара (1,2 млрд. британски паунда) от 2009 г. насам, пише Econ.bg.

Представители на веригата твърдят пред инвеститори, че бизнесът във Великобритания бил изключително печеливш, а пред местните власти поддържат друга теза - че Starbucks губи пари и за това не дължи данъци.

На този етап няма доказателства, че от веригата са направили нещо нередно. Въпреки това няколко депутати от британския парламент настояват за разследване. Представители на опозиционната лейбъристка партия искат правителството да се занимае с проблема. Те обясняват, че не само действията на Starbucks трябва да бъдат разследвани. Подобна според тях трябва да бъде съдбата и на други инвеститори, които плащат минимални суми в хазната.

От американската компания увериха, че не обмислят напускане на Великобритания и че ще продължат да плащат всички данъци, дължими от тях според законодателството. Starbucks отбеляза и приносът си като работодател.

Миналата седмица стана ясно, че социалната мрежа Facebook също укрива данъци във Великобритания. През 2011 г. офисът на компанията в Лондон е платил почти два пъти по-малко данъци отколкото през 2010 г.

 

 

Водещи

Най-четени