И Австрия се обяви против Турция! Не я иска в ЕС 05.03 | 09:31

Кристиан Керн призова съюза да забрани агитацията за референдума в южната ни съседка

От iNews.bg

След като Германия "повлече крак", започнаха и други страни от Стария континент да обострят отношенията си с Турция. Поредната такава миналия ден беше Холандия, която се обяви против насрочен за 11 март митинг в подкрепа на турския президент Ердоган.

Следваща в списъка е Австрия, защото канцлерът Кристиан Керн призова за общоевропейска забрана на изявите на турски политици в подкрепа на референдума за конституционни промени. Така щяла да се избегне ситуацията, в която отделни страни членки опадат под натиска от Анкара.

Според Керн прокарваните от партията на Реджеп Ердоган промени ще отслабят върховенството на закона в Турция, ще ограничат разделението на властите и ще нарушат ценностите на ЕС. Затова той призова също Европейския съюз да прекрати преговорите с Турция за членство и да премахне или ограничи помощта от 4.5 млрд евро, която е планирана за южната ни съседка до 2020 г.

"Трябва да преориентираме отношенията с Турция без илюзията за членство в ЕС. Турция се е отдалечила все повече и повече от ЕС през последните няколко години. Човешките права и демократичните ценности се погазват. Свободата на печата е чужда дума", каза Керн. 

Водещи

Най-четени