И Брюксел каза „Да“ на Брекзит другия петък 24.01 | 10:30

Урсула Фон дер Лайен и Шарл Мишел подписаха споразумението

От iNews.bg

Двама висши представители на Брюксел, председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, подписаха споразумението за развод на Великобритания с ЕС.

С официалното одобрение на Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел текстът ще бъде внесен в Европейския парламент на 29 януари за ратифициране.

След това, в четвъртък следващата седмица, дипломатите от държавите-членки на ЕС ще одобрят споразумението писмено, като гарантират напускането на Великобритания в полунощ на 31 януари.

"Шарл Мишел и аз току-що подписахме Споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, което отваря пътя за ратифицирането му от Европейския парламент”, написа в Туитър ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

В отделен туит Мишел каза: "Нещата неизбежно ще се променят, но приятелството ни ще остане. Започваме нова глава като партньори и съюзници.”

И добави на френски: "Стремя се да напишем тази нова страница заедно".

Снимки на официалната церемония по подписването, проведена преди зазоряване в централата на Европейския съвет в Брюксел, показаха наблюдаващия случващото се главен преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние.

Водещи

Най-четени