И Путин отваря темата за рестарт на „Южен поток“ 03.02 | 09:21

Не се сърдим на България за отказа й под натиска на ЕК, готови сме отново да работим заедно, каза той пред Орбан

От iNews.bg

Темата за "Южен поток" явно отново ще стане актуална. След като миналата седмица енергийният експерт и шеф на руския Фонд за национална и енергийна сигурност Константин Симонов обяви, че България може да преговаря с Москва и Брюксел, за да получи една от тръбите на "Турски поток", късно снощи лично руският президент Владимир Путин намекна за рестарт на проекта, пряко свързан с България.

"Русия е готова да развива сътрудничеството си с Европа в сферата на газовите доставки, но са й необходими гаранции", заяви той след разговорите си с унгарския премиер Виктор Орбан, проведени в Будапеща. В изказването си той директно спомена и България.

"Ние напълно деполитизираме тези въпроси, те са от чисто икономически характер. Нито един маршрут не е изключен, готови сме да се върнем към който и да било. Не възнамеряваме да се сърдим на България или на други страни, че които не намериха достатъчно мъжество във времето, когато трябваше да се противопоставят на решенията на Еврокомисията", каза Путин, цитиран от ТАСС. Той добави и че Русия е готова да се върне към който и да било проект, но при положение, че получи гаранции, тъй като повече не може да понася загуби заради неразчетени решения.

Путин отбеляза и че държавите, които решат да си сътрудничат с Русия, могат да разчитат на нейната подкрепа, включително и при преговорите с Брюксел. Би могло те да се водят съвместно, отбеляза още той. И подчерта, че това в крайна сметка ще доведе до развитие както на двустранните отношения, така и за енергийната сигурност на Европа.

Водещи

Най-четени