И Турция се изказа срещу Brexit 22.06 | 16:05

Излизането на Великобритания от ЕС ще отслаби значително Общността, казва Чaвупоглу

От iNews.bg

Срещу излизането на Великобритания от ЕС вече започнаха да се изказват и извън Общността. Турция категорично застава срещу Brexit. Ден преди провеждането на референдума на Острова външният министър на югоизточната ни съседка Мавлют Чавушоглу заяви, че Анкара иска Великобритания да остане в Европейския съюз при всички обстоятелства.

Лондон традиционно оказва силна подкрепа за членството на Турция в ЕС, припомня БГНЕС. Въпреки това възможното присъединяване на Турция към Общността стана и една от основните теми в кампанията за референдума. Според застъпници на излизането от ЕС Великобритания рискува да бъде наводнена от турци в бъдеще, ако страната се присъедини към съюза. По думите на турския външен министър членството на Анкара е далеч и може да не се случи дори до 3000-та година.

"Ние желаем Великобритания да остане в ЕС", посочи той и допълни, че излизането "със сигурност ще има негативно влияние". Той обаче предупреди, че ЕС ще бъде отслабен значително, ако не успее да се "обнови, да поправи грешните си политики и да намери решение на проблемите, пред които е изправен европейският народ... и да заеме категорична позиция срещу негативните тенденции като расизма и ксенофобията".

Чавушоглу заяви също, че съюзът не трябва да се страхува от Турция. "ЕС не трябва да се страхува от силна Турция и вместо това трябва да си сътрудничи със силна Турция", посочи той. Преговорите за членство на Анкара в ЕС започнаха през 2005 г., но оттогава по тях няма голям напредък. Въпреки многократни спорове между Брюксел и Анкара по въпроси като свобода на медиите и отговора на въоръжената съпротива на кюрдските сили, президентът Реджеп Ердоган заяви, че членството остава една от стратегическите цели на страната.

Водещи

Най-четени