И Чехия ще обжалва в Евросъда квотите за бежанците 17.04 | 17:57

Не искам предварително да изключвам възможността за каквато и да било реакция от наша страна, заяви премиерът Суботка

От iNews.bg

Премиерът на Чехия Бохуслав Суботка не изключва възможността страната му да се отнесе към Европейския съд, ако в Евросъюза, въпреки съпротивата на редица страни-членки, бъдат наложени задължителни квоти при разпределението на бежанците, предаде БГНЕС.

В отговор на въпрос, зададен му в предаване на чешката телевизия "Прима", дали страната ще се обърне към Европейския съд, ако повечето страни от Евросъюза се обявят за приемането на постоянно действащи квоти, Суботка каза: "Не искам предварително да изключвам възможността за каквато и да било реакция от наша страна. Надявам се, че Чехия в сътрудничество с другите страни ще успее да възпрепятства приемането на тези квоти. Бихме искали, за да се противодейства на приемането на постоянен механизъм, да бъде създадена широка коалиция от държави-членки, която да не се ограничава само с Вишеградската група (Чехия, Словакия, Полша и Унгария)."

 

"Прага ще положи усилия въпросът за приемането на постоянно действащ механизъм за разпределение на бежанците да се решава в Европейския съвет, а не в съвета на министрите на вътрешните работи на държавите-членки", посочи Бохуслав Суботка. Той припомни, че държавните и правителствените ръководители, съставляващи Европейския съвет, утвърждават решенията.

Водещи

Най-четени