И Швеция изпраща 10 танка Leopard 2 в Украйна 24.02 | 18:29

По-рано в петък Полша съобщи, че първият от 14-те полски танкове Leopard 2, обещани на Киев, вече е пристигнал

От iNews

Швеция ще изпрати 10 основни бойни танка "Леопард 2" (Leopard 2) в Украйна  с оглед на набиращите скорост усилия на Запада бързо да снабди Киев с тежка бронирана военна техника, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Министърът на отбраната Пол Йонсон каза, че 10-те Leopard 2A5s, модерни варианти на произведените в Германия основни бойни танкове, ще бъдат доставени "възможно най-скоро".

"Абсолютно правилно е да допринесем с тежки оръжейни системи. Това е от решаващо значение за Украйна", посочи той.

По-рано в петък Полша съобщи, че първият от 14-те полски танкове Leopard 2, обещани на Киев, вече е пристигнал в Украйна, докато Германия заяви, че ще увеличи от 14 на 18 броя на танковете Leopard 2A6, които ще изпрати. Ден по-рано Испания обяви, че ще предостави шест по-стари танкове Leopard 2 , но те ще трябва да бъдат подложени на сериозен ремонт.

Германското правителство, което ръководи усилията за сглобяване на два батальона танкове Leopard от различни европейски армии, изрази разочарование, че други столици в ЕС са се поколебали да изпълнят обещанията си да осигурят танкове.

Междувременно Швеция също така предоставя две системи за противовъздушна отбрана, включително модерна IRIS-T - инфрачервена насочваща се ракета със среден обсег, която вече се оказа много ефективна при свалянето на руски ракети в Украйна.

Водещи