И Юнкер скастри Тръмп заради Парижкото споразумение 02.06 | 17:58

Никакво отстъпление от борбата с климатичните промени, призова шефът на ЕК

От iNews.bg

Китай и Европейският съюз изпращат на света сигнал, че не може да има "отстъпление" от Парижкото споразумение за климата. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер часове, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от договора. "Нашето обединено ръководство дава на бизнеса, инвеститорите и изследователите както в Европа и Китай, така и по света, сигурността, от която се нуждаят, за да изградят една световна икономика с ниски въглеродни емисии", заяви Юнкер при откриването на преговорите с китайския премиер Ли Къцян в Брюксел, предаде БГНЕС.

"Това изпраща и послание към света – няма задна скорост за енергийния преход, няма отстъпление по Парижкото споразумение", заяви Юнкер. От своя страна китайският министър-председател посочи, че е необходимо да бъдат спазвани правилата, тъй като "в този свят ще сме като в джунгла без правила".

В Китай говорителката на външното министерство Хоа Чунин заяви, че правителството не е променило позицията си и ще спази ангажиментите си по договора за климата. По време на общото си изявление Юнкер, Ли и председателят на Европейския съвет Доналд Туск също повториха своя ангажимент за спазване на споразумението, макар и без САЩ. Вчера Доналд Тръмп обяви, че изтегля Вашингтон от договора от Париж, тъй като, по думите му, той не е изгоден за САЩ. Въпреки коментарите на анализатори, че подобно излизане ще отнеме на САЩ от три до четири години, президентът заяви, че неговата администрация незабавно ще спре прилагането на "лошото" споразумение. Неговото решение беше незабавно последвано и от множество критики от страна на световни лидери и неправителствени организации.

Водещи

Най-четени