И бившата власт в САЩ зове Тръмп да не къса договора с Техеран 08.05 | 12:02

Светът очаква Вашигтон да обяви решението си за ядрената сделка с Иран

От iNews.bg

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери е убеден в необходимостта от запазване на споразумението с Иран за ядрената програма на Техеран и призова сегашния президент Доналд Тръмп "два пъти да помисли", преди да вземе решение по този въпрос. Мнението си Кери изрази в интервю пред италианския в. "Кориере дела сера", Нова телевизия, позовавайки се на БГНЕС. Именно администрацията на Барак Обама бе тази, по време на чието управление бе сключен договорът с Техеран.

"Това споразумение работи и излизането от него няма да помогне за намаляване на разногласията, а само ще доведе до това, че иранската страна ще получи възможност също да не спазва условията по него. Освен това ние няма да знаем какво прави Техеран, поради това, че с излизането на САЩ от споразумението международните наблюдатели ще бъдат длъжни да напуснат страната", каза Джон Кери.

Той е убеден, че отказът от споразумението с Иран ще има негативни последствия за мирното урегулиране и процеса на разоръжаване на Корейския полуостров. Освен това бившият държавен секретар съвсем не е склонен всички заслуги за постигане на прогрес по урегулиране на ситуацията на Корейския полуостров да бъдат приписвани на Тръмп. "Не знаем каква роля е изиграл Китай за този обрат", отбеляза Кери.

Освен това той призова Европа да запази санкциите по отношение на Русия, защото "Русия представлява заплаха". "Много работихме, за да убедим нашите европейски партньори да запазят санкциите по една проста причина. От 1945 г., когато установихме нашите общи ценности и институции, само една страна си позволи да наруши всички правила – Русия. Само тази страна открито се опитва да се намесва в политиката на други държави, и никой не трябва да се чувства в безопасност пред лицето на такива атаки", коментира още Джон Кери. 

Кери направи паралел между "действия извън приетите обществени норми", и ситуацията в Европа през миналия век. "Европа заплати огромна цена за малодушие, фашизъм, нарушаване правата на човека и нежеланието за признаване суверенитета на другите. Не искам да се връщаме към тези времена", каза още Джон Кери. 

В същото време светът очаква решението на президента на Съединените щати Доналд Тръмп остава или се оттегля Вашингтон от споразумението за ядрената програма на Иран. Западни медии цитират анализатори, според които ако Вашингтон се оттегли от сделката, най-вероятно ще последват военни действия срещу Иран, предаде бТВ. Тръмп неколкократно заяви, че смята да се оттегли от споразумението, което предвиждаше облекчаване на санкциите срещу Техеран, който в замяна се ангажира да ограничи ядрените си дейности.

Неотдавна френският президент Еманюел Макрон, подкрепян от Германия и Великобритания, се опита да убеди американския си колега да не се оттегля от сделката. Той предложи да се предоговори ново споразумение с Иран, което да отчита неговите опасения.

Иранският президент Хасан Роухани вчера заяви, че Техеран може да се придържа към споразумението, дори Тръмп да се оттегли и да наложи санкции.

Водещи

Най-четени