И братушките ще зъзнат като нас с цигара пред кръчмите 01.06 | 12:03

От днес в Русия няма да се пуши на обществени места

От Кремена Бедерева

Изпреварихме руснаците поне в едно нещо. У нас вече от няколко години е в сила забраната за пушене на обществени места, докато в Русия не бе така - до днес.

От 1 юни и братушките вече ще трябва да зъзнат с цигара в ръка пред кръчмите, тъй като влиза в сила още по-големи ограничения на пушенето на обществени места, съобщават руските медии.

Ще бъде забранено да се пуши в ресторантите, кафенетата, закусвалните, хотелите и общежитията, на пероните на гарите, във влакове и кораби.

Тютюневи изделия няма да се продават по будките и чрез амбулантна търговия, а само в магазини. Цигарите обаче няма да бъдат изложени, а ще се предлагат чрез каталог или списък.

Глобите са между 500 и 1500 рубли, което до 60 лева. За собствениците на заведения наказанията са по-големи и могат да надминат 3700 лева.

Това е вторият етап от прилагането на Закона за ограничаване на тютюневия дим в Русия. Първият влезе в сила точно преди година.

Тогава беше ограничено пушенето в образователните учреждения, културните ведомства, спортните обекти, плажовете и детските площадки.

Водещи

Най-четени