И българите в Унгария празнуват Трифон Зарезан 14.02 | 15:35

От легендарните наши градинари там днес са останали много малко

От iNews.bg

Трифон Зарезан е сред любимите празници у нас. Той обаче е и най-почитаният светец от българската общност в Унгария. В навечерието на днешния празник български градинари и лозари зарязаха лозовите масиви в Будапеща и се помолиха земеделието отново да се възроди, предаде БНТ.

В началото на миналия век българските градинари в Унгария са наброявали близо 70 000 души. В Унгария всеки свързва България със земеделието и градинарството. Години наред именно българите са произвеждали най-добрите зеленчуци, при това на огромни площи около Будапеща.

Трифон Зарезан е повече от празник за българските градинари и лозари от Будапеща. Светецът е техен покровител. Западно и средноевропейският митрополит Антоний и митрополита на Австрия - Арсений благословиха сънародниците ни в Унгария и се обърнаха с молба към небесния закрилник да прогони всички вредители от земите им. "Практически на Трифоновден започва стопанската година и на Димитровден я затваряме. Наистина това е първият случай, когато се събира цялата общност и пак става голяма традиция", разказва Огнян Кожухаров, който е представител на българската общност в Будапеща.

С годините обаче броят на българите там намалява, съответно и мащабите на празника. "Голям празник - преди 40-50 години тази площ беше пълна с градинари. Ама сега има много малко градинари, които с това се занимават. Младите не искат да работят в градината, защото тежко нещо е това, да се продава и запълва градината", казва 76-годишният Петър Байчев, който е роден в Унгария. Днес е сред малкото останали градинари. На площ от 4 дка Байчев отглежда цветя и зеленчуци. "В момента градинари има само за показ тук-там, защото младото поколение вече не се занимава с градинарство", потвърждава и Огнян Кожухаров.

Водещи