И в Гърция започват да сменят имена заради Македония 13.02 | 10:30

Кметът на Солун предлага дискусия за местното летище, което се казва именно „Македония“

От iNews.bg

Не само в Македония, но и в Гърция може да започнат да сменят имена заради спора за името. След като миналата седмица Зоран Заев обяви, че страната му ще прекръсти летището в Скопие и магистралата до гръцката граница, които към момента носят името на Александър Велики, сега и в Солун обмислят да променят името на летището си. Това става ясно от думите на кмета на града Янис Бутарис, който обяви, че трябва да се помисли за преименуването на аерогарата, която се казва "Македония".

"Не казвам, че трябва да се смени името, но публично повдигам този въпрос, да помислим и за това нещо, защото името "Македония" раздели целия свят, раздели и нас самите. А от това губим всички", подчерта Бутарис, предаде БГНЕС. Според него летището може да носи името на известния гръцки баскетболист Никос Галис, който е единствената световно призната гръцка личност, която е влязла и в "Алеята на славата". "Трябва да променим името и защото когато хората кацат на летището в Солун смятат, че пристигат в Македония", каза още кметът на града.

Бутарис определи като нереални страховете на Гърция от Македония, защото, според него, проблемът не е Скопие, а Анкара и все по-голямото турско влияние в региона. "Днес има реална възможност от разрешаване на проблема. Всяко негово отлагане ще навреди на Гърция...По-добре е да спечелим 50 на сто от нещо, отколкото да вземем 100 на сто от нищото. Загубихме битката в съда в Хага, не може повече да запазим и ветото в НАТО", подчерта Янис Бутарис.

Водещи

Най-четени