И в САЩ липсва контрол на парите за здравеопазване 12.07 | 12:54

Програмите позволяват и голям теч на средства

От Ивайло Ачев

Държавните системи за анализ на американските програми за здравеопазване Medicare и Medicaid, които трябва да отчитат случаи с измами, са неадекватни и не се използват на максимум, твърди в свой доклад Американската сметна палата, цитирана от АП.

Резултатите от специалното проучване показват, че всъщност информацията по Medicaid реално дори не се включва в държавните анализи. По план цели 639 анализатори трябва да обработват данните по Medicaid, но досега само 41 са обучени как да го правят.

Системите за анализ или т.нар. Центрове за Medicare и Medicaid трябва да спестяват 21 млрд. долара на данъкоплатците именно като засичат нередности и неправилно отпуснати средства по двете програми. Центровете бяха пуснати в действие през 2009 година, като в тях са инвестирани 150 млн. долара. Годишно по двете програми има фалшиви молби, които струват на САЩ между 60 млрд. долара и 90 млрд. долара.

Тревожното в цялата система е, че Центровете за Medicare и Medicaid не споделят данни с отделните щати. Всеки щат си има собствена система за анализ на двете програми, но щатските власти имат много ограничен достъп до националната база данни за двете програми.

Medicare е програма за социално осигуряване в сферата на здравеопазването, която подпомага хора над 65 годишна възраст и хора под 65 годишна възраст, които имат трайни физически увреждания.

Програмата Medicaid е насочена изключително към подпомагане на семейства и физически лица с нисък доход, като схемата е смесена – участват както щатските, така и федералните власти. 60% от разходите по Medicaid се покриват от федералните власти.

Водещи