И либийците активно използват интернет за протестите 17.02 | 11:37

Опозицията се подготвя за 4-ти Ден на гнева

От Елена Коцева

Антиправителствени активисти в Либия обявиха, че се подготвят за провеждането на 4-ти Ден на гнева.

И тази северноафриканска държава е обхваната от протести и искания за смяна на ръководството, подобно на Тунис и Египет, а опозицията активно използва социалните мрежи и интернет за организация на акциите си.

До този момент се съобщава че в град Ал Байда за загинали двама души, а в Бенгази десетки са били ранени по време на вчерашните демонстрации.

По данни на някои агенции полицията и в двата града е използвала стоп патрони и водни струи, за да разпръсне демонстрантите.

И либийците искат смяна на управлението и оставката на Муамар Кадафи. По улиците в двата града се състояха акции обаче не само на противниците на Кадафи, но и на негови привърженици.

Властите заявяват, че няма да допуснат нарушение на сигурността на гражданите си и безредици. Въпреки категоричния тон вчера от затворите бяха освободени около 100 души – членове на забранената ислямска групировка "Абу Салим".

Също вчера вечерта Кадфаи по примера на колегата си Мубарак, излезе с телевизионно обръщение към нацията. В речта си обаче той не се спомена и дума за протестите и безредиците и по традиция заклейми ционизма и американските марионетки.

Муамар Кадафи всъщност е рекордьор в арабския свят по продължителност на управлението. Той оглави Либия след военен преврат през 1969 година. Самият той нееднократно е заявявал, че в страната има действаща демокрация, но според наблюдатели това е страна с едноличен режим.

В последния един месец вълна от протести преминава в целия арабски свят. Освен в Тунис и Египет, демонстрациите имаше и в Йемен, Йордания и Бахрейн. В столицата на последната държава и до този момент има барикади на демонстранти, а полицията е блокирала подстъпите към централния площад, за да спре нарастването на броя на хората.

Демонстрантите и в двете страни искат провеждане на политически реформи в страната и съответно кралството.  

Водещи

Най-четени