ИД ще използва мирни граждани като щит срещу иракската армия 21.12 | 18:00

Терористите не дават на жителите на Рамади да напуснат града, събира паспортите на хората в провинция Найнава

От Кристиан Костурков

"Ислямска държава" възнамерява да използва мирно население като жив щит срещу атаките на иракската армия. Става въпрос за хората в град Рамади. Вчера официалните въоръжени сили на Багдад разхвърляха над града от самолет листовки, в които призовават гражданите да напуснат населеното място в рамките на 72 часа предвид готвената атака срещу терористите, които са окупирали Рамади.

Днес обаче става ясно, че бойците на "Ислямска държава" в града не пускат хората да го напуснат. Целта на джихадистите е да използват мирното население като жив щит, съобщава balkans.aljazeera.net, позовавайки се на информация на Reuters. В същото време обаче има и жители на Рамади, които вече са успели да се измъкнат от града. Засега обаче няма яснота за техния брой.

В същото време става ясно, че "Ислямска държава" се опитва насилствено да задържи населението в провинция Найнава в северната част на Ирак. Там терористите са започнали принудително изземване на паспортите на мирните жители, съобщава ТАСС. Целта е хората да не могат да напускат провинцията и главния й град Мосул, който е и втория по големина в Ирак.

Водещи

Най-четени