Идентифицираха третия атентатор от брюкселското летище „Завентем“ 23.03 | 10:54

25-годишният Наджим Лашрауи е свързан с терориста Абдеслан и кървавите атаки в Париж

От iNews.bg

Наджим Лашрауи е третият мъж, сниман от охранителната камера на брюкселското летище "Завентем" малко преди атентата във вторник. Това съобщи белгийският вестник Dernière Heure, цитиран от Фокус. 

Той е на 25 години и е бил издирван във връзка с атентатите в Париж. Негово ДНК е било намерено по "експлозивен материал, използван при кървавите атаки на 13 ноември, съобщават френски източници.

В началото на септември той е преминал проверка на австро-унгарската граница под самоличността на Суфиан Каял. Тогава той е бил в компанията на издилвания близо 4 месеца предполагаем организатор на серията от терористични нападения в Париж - Салах Абдеслам, който бе арестуван преди четири дни в Брюксел, а също и с алжиреца Мохамед Белкаид, който бе убит при операцията в брюкселското предградие Форе.  

При двата атентата от вторник сутринта в баелгийската столица избухнаха три взрива - два на летището на терминала за заминаващи пътници и един в метростанция. До момента загиналите са 34 души, а близо 200 са пострадали, като повечето от ранените също са с опасност за живота. В последствие силите за сигурност откриха още три взривни устройства, които терористите не са успели да взривят.

В поредицата терористични атентати на 13 ноември в Париж пък загинаха над 130 мирни граждани, а близо 400 бяха ранени. И за двете организирани нападения отговорност пое джихадистката организация "Ислямска държава".

Водещи

Най-четени