Избират нов генерален директор на FAO 25.06 | 09:07

Мандатът на сегашния директор изтича в края на годината

От iNews.bg

От 25 юни до 2 юли в Рим ще се проведе конференция на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН. По времена заседанието ще бъде избран и нов генерален директор на организацията.

За поста има шест кандидати – австриецът Франц Фишлер, бразилецък Жозе Грациано да Силва, Индройоно Сосиело от Индонезия, както и Мохамед Нури Найени от Иран, иракчанинът Абдул Латиф Рашид и испанецът Мигел Анхел Моратинос.

От организацията поясняват, че изборът на нов директор ще стане с мнозинство от членовете на FAO, като всеки ще има правото на един глас. Изборът ще бъде таен. Във FAO членуват 191 държави.

Името на новия генерален директор ще бъде съобщено от председателя на конференцията след края на вота. Той ще замести сенегалеца Жак Диуф, който в момента управлява организацията. Неговият мандат изтича на 31 декември 2011 година.

От създаването на FAO през 1945 година досега организацията е имала седем генерални директори.

Освен избора на нов генерален директор в Рим ще бъде дискутиран още и бюджетът на организацията за периода 2012 - 2013 година.

На заседанието на FAO ще присъства и българска делегация, ръководена от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Водещи

Най-четени