Издирването на изчезналия малайзийски самолет отива на юг 28.08 | 15:03

Нови данни от сателитите насочват операцията по-далеч от Пърт

От Христина Рафаилова

Издирването на изчезналия малайзийски самолет ще се фокусира малко пò на юг в Индийския океан. 

След доизчистването на данните от сателитите било установено, че боингът се е отклонил от маршрута си в южна посока малко по-рано, отколкото се смяташе първоначално, информира CNN. 

Новината идва, след като Австралия и Малайзия подписаха споразумение за следващата фаза на издирването, разходите за която ще се поделят между двете страни. Австралия и Малайзия се споразумяха да си сътрудничат и с китайския зам. транспортен министър. Повечето пасажери на борда на самолета са граждани на Китай. 

Полет МН370 изчезна безследно на 8 март с 239 души на борда, като оттогава няма и следа от останките му.

Според последните анализи самолетът вероятно е паднал в океана далеч на запад от град Пърт. При предишните опити да се открият части от боинга и черната му кутия екипите претърсваха периметър на около 180 км от австралийския град.  

Експертите се надяват да открият самописеца на летателното средство, за да се установи какво точно се е случило с него. 

Последните данни за възможния курс на движение на самолета дойдоха от анализ на пропаднала телефонна връзка, при която малайзийските авиолинии са се опитали да се свържат с боинга. 

"Зоната на издирване остава същата, но съгласно новата информация ние вярваме, че тя трябва да бъде изместена малко пò на юг. 

Претърсването ще се фокусира върху 600 000 кв. км и ще струва 52 млн. долара. 

Водещи

Най-четени