Иззеха 43 тона хашиш след удар по международен наркоканал 19.04 | 10:54

Хашишът е бил предназначен за внос в Канада

От Андриян Георгиев

Канадската полиция е арестувала 8 души и е съдействала за конфискацията в няколко страни на повече от 43 тона хашиш, чиято приблизителна стойност е към 860 млн. долара, съобщи AFP.

"Такова голямо количество хашиш би могло да снабди всеки жител на 10-хиляден град с дневна доза за повече от 11 години", се казва в изявление на канадската полиция.

Международното разследване на наркомрежата е започнало в средата на 2010 година със съдействието на властите на Пакистан, Белгия, Италия и САЩ, след разкриването на хашиш в контейнери, стоварени в канадските пристанища в Монреал и Халифакс.

Канадската полиция заяви, че повечето от хашиша е с произход от Пакистан. Наркотиците са били конфискувани в Пакистан, Белгия, Италия и Канада.

Голям брой нередности са били наблюдавани по отношение на процедурите по пристанищата, което е довело разследващите до заключението, че служители на пристанището в Монрел са били замесени в наркотрафика, посочиха канадските власти.

Осем канадски граждани са били арестувани и са обвинени в сформирането на престъпна група, която се е занимавала с внос и трафик на наркотици, заявиха още от полицията. Девет заподозрени все още са на свобода.

През октомври 2010 г. пакистанските власти арестуваха двама души, заподозрени, че са лидери на международен канал за трафик на хашиш.

Водещи

Най-четени