Излиза, че евродепутат се става с 1 лев, а не с кампания за милиони 27.05 | 10:35

Българката Костадинка Кунева влиза в Европарламента от гръцката СИРИЗА

От Теодора Кокаланова

Българката Костадинка Кунева ще бъде представителката на гръцката радикална левица СИРИЗА в новия Европейски парламент. Това показват публикуваните в гръцките медии окончателни резултати от състоялите се в неделя евроизбори в южната съседка.

"Кампанията ми не струва и 1 евро. Влизам в Европарламента благодарение на обичта и старанието на хората, които оцениха моите възможности, и обичта, която имам към всички тях", отбеляза Кунева. По думите ѝ по този начин е даден пример на Европа как трябва да се избират хората, на които вярваш, че ще работят в твой интерес. 

Бъдещият евродепутат изрази готовност да работи съвместно и успешно с българските представители в Европейския парламент. "Искам да намеря начин за разрешаването на проблемите, които имат хората, живеещи в Европа. Разбира се, че ще работя с българите, стига да имаме еднакви цели и каузи, аз съм отворена за всичко", категорична е Кунева. 

Тя не чувства себе си политик, а се определя като дипломат. "Тази дума е заредена с всичко пошло, отрицателно и срамно. Не се страхувайте и не позволявайте да гледат на нас като на инструменти, като на неодушевени предмети", смята българката. 

Костадинка Кунева беше нападната пред дома си в Атина и залята с киселина през декември 2008 г. Смята се, че нападението е свързано с дейността ѝ като главен секретар на гръцкия синдикат на хигиенистите и домашните помощници. На евроизборите в Гърция партията СИРИЗА е получила 26,6% от гласовете срещу 22,71 за управляващата Нова демокрация.

"Факт е, че през последните години наистина динамично животът ми поднесе изненади, които не съм очаквала. Напуснах България и дойдох в Гърция, защото ме притисна нуждата. Тръгнах от Гърция за Франция заради насилието и посегателството, упражнено над мен", споделя Кунева.  

След победата си тя ще разделя живота си между 4 държави – Гърция, Франция, България и Белгия. "Смятам, че мога да бъда навсякъде. Но където и да бъда, вътре в себе си винаги ще нося отговорността за това, което правя. Мисля, че това е куфарът, който може да ме отведе навсякъде", смята българката.  

Водещи

Най-четени