Изненада! Воювали срещу Асад минават на страната на неговата армия 06.03 | 12:48

Голяма част от бившите бунтовници са били принуждавани да воюват с правителствените сили

От iNews.bg

Изненадите в ситуацията в Сирия продължават. След като "Ислямска държава" продължава да губи позиции и жива сила, а редица от враждуващите групировки сложиха оръжие и се предадоха, сега част от бойците им започват да преминават на страната на правителствената армия. Тенденцията придобива масови размери в Алепо. Там предалите доброволно оръжието си, за което им беше обещана амнистия, активно минават на служба във войските на Башар Асад и започват да се сражават с групировките. Но това не важи за всички, тъй като има и такива, които не искат повече да виждат бойни действия и се оттеглят към мирния начин на живот.

Поискалите да се бият на страната на правителствените сили не се допускат лесно до редиците им. Преди да бъдат приети, те се проверяват обстойно. Ако бъде доказано, че наистина искат да се бият за страната си, вече получават оръжие и муниции. В процеса са включени местни старейшини, както и руския Център за примирие.

Преминаващите на страната на правителствената армия са предимно хора, разочаровани от противниците на сирийския президент. Обявяват, че никой не ги е карал да правят това. "Решението е лично мое", отбелязва боец, присъединил се към доброволчески щурмови отряд, биещ се рамо до рамо с войските на Асад. Той допълва, че вече ще се сражава срещу въоръжените групировки и ще защитава от тях собствения си народ.

Друг боец, преминал на страната на правителствената армия, също не пропуска да отбележи разочарованието си от бившите си "събратя". "Те ни обещаваха да изградим общество на справедливостта, а реално му носят само смърт и жестокост. Това са луди фанатици, което могат само едно – да убиват. Мирните граждани не ги подкрепят", разказва пред ТАСС мъж, който се представя като Абдула.

Оказва се, че част от мирното население, попаднало на страната на противниците на Асад, не го е направило доброволно. Някои са били в безизходица, други са били шантажирани с живота на своите близки и роднини. "Живеех в източната част на Алепо, но нямах с какво да храня децата си. А складовете на бойците бяха задръстени от хуманитарна помощ, дошла от Запада. Но тя достигаше само до семействата на членуващите в групировките. Присъединих се към редиците им, за да не умрем от глад", разказва Мухамад Ахмад Джасем – още един от доброволно предалите се на правителствената армия и получил амнистия.

Водещи

Най-четени