Изострят ли се отношенията Русия-НАТО? 03.04 | 21:27

Главният руски военен представител в НАТО е бил отзован за консултации в Москва

От Мая Александрова

Русия отзова главния си военен представител в НАТО ген. Валери Евневич.

Руският зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов заяви, че Москва не вижда възможност да продължава военното сътрудничество с НАТО както обикновено, предаде ИТАР-ТАСС. Това е и обяснението за отзоваването на Евневич.

В същото време в Казахстан руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва очаква НАТО да отговори на въпросите й за допълнителното присъствие на контингент от Алианса в източноевропейски държави.

Той припомни, че в отношенията между Руската федерация и НАТО също действат известни правила, включително Римската декларация и основополагащият акт на Съвета Русия - НАТО, според които не бива да има постоянно военно допълнително присъствие на натовски сили на територията на източноевропейските държави.

"Москва очаква не просто отговор, а отговор, основан изцяло върху зачитане на правилата, съгласувани с нас", категоричен е Лавров.

НАТО официално прекрати военното си сътрудничество с Русия преди дни. В същото време Алиансът засили военното си присъствие в близките до Русия държави.

Водещи

Най-четени