Изпращаме нов управляващ в посолството ни в Минск 27.04 | 11:24

Изпращането на Иванов в Беларус се осъществява в контекста на цялостното възстановяване на нормалното функциониране на дипломатическите представителства

От Кремена Бедерева

Днес - 27 април, по решение на министъра на външните работи Николай Младенов в Минск ще пристигне Ивайло Иванов в качеството му на временно управляващ българското посолство в Беларус, съобщават от ведомството.

Изпращането на Иванов в Беларус се осъществява в контекста на цялостното възстановяване на нормалното функциониране на дипломатическите представителства на държавите-членки на ЕС в Минск.

Вчера (26 април) в страната се завърнаха и ръководителят на Делегацията на ЕС Майра Мора, както и посланици на други държави-членки на Съюза.

В началото на 2011 г. отношенията между Беларус и ЕС се влошиха значително вследствие на напрежението след президентските избори в Беларус през декември 2010 г., когато протестите на опозицията бяха жестоко потушени, а опозиционни лидери и граждански активисти бяха арестувани и съдени.

На 28 февруари властите в Беларус принудиха ръководителя на делегацията на ЕС и посланика на Полша да напуснат страната след въвеждането на разширения списък с рестриктивни мерки за Беларус.

На 29 февруари 2012 г. България окончателно изтегли посланика си в Република Беларус Захари Радуков.

Водещи

Най-четени