Израел готов да спре огъня, "Хамас" не ще 15.07 | 09:52

Примирието трябва да влезе в сила в 9 часа, но взаимните атаки не спират

От Антония Михайлова

Военно-политическият кабинет на Израел се е съгласил да приеме египетското предложение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

Примирието трябва да влезе в сила в 9:00 местно време (11 часа българско).

Официални представители на управляващото в Газа движение "Хамас" обаче са отхвърлили мирната инициатива, съобщава РИА Новости.

Междувременно въоръженото противостояние продължава: армията за отбрана на Израел провежда въздушни удари в Газа, а "Хамас" обстрелва израелски територии.

За това, че "Хамас" отхвърля египетския план за прекратяване на огъня между палестинци и Израел без сключване на всеобхватно споразумение, заявил в Газа официалният представител на ислямското движение Фаузи Бархум.

"Примирие без сключване на споразумение е изключено – отбелязва той. – В условията на война не може да се случва така, че първо да се прекрати огънят, а след това да започнат преговори." Засега "Хамас" обещава да засили интензивността на обстрела на израелска територия.

Съобщенията за обсъждане на условията на преговорите са противоречиви. Докато катарският тв канал Al Jazeera съобщава, че споразумението ще влезе в сила във вторник в 9 часа местно време, агенция AFP предава, че в 9 сутринта споразумението ще бъде утвърдено, а ще влезе в сила 12 часа след това.

Както съобщават израелски източници, срокът на примирието може да бъде отложен, за да може египетската инициатива да се разгледа от съвета за национална сигурност на страната. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви за свикване във вторник на съвета за национална сигурност в Тел Авив за гласуване на споразумението за прекратяване на огъня, предава Reuters.

В Кайро в понеделник късно вечерта се състоя извънредна среща на външните министри на Лигата на арабските държави, на която министрите разгледаха издигнатата от Египет инициатива за прекратяване на огъня между Израел и Ивицата Газа.

Според предложението на Египет "всички враждебни действия" на страните трябва да прекратят напълно във вторник сутринта. За пълно и безусловно прекратяване на огъня се дават 12 часа "от момента на обнародване на египетската инициатива". Планът предвижда и среща в Кайро през следващите 48 часа на израелска и палестинска делегация за обсъждане на всички положения на режима за прекратяване на огъня и изработването на доверие между страните.

Докато международната общественост се опитва да намери изход от кризата, взаимните атаки на участниците в противостоянието не спират. По данни на израелски източници само в понеделник палестинците са изстреляли 100 ракети по южната и централната част на Израел.

Водещи

Най-четени