Израел е идентифицирало близо 10 случая на възпаление на сърцето след трета доза от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" 01.10 | 16:20

Откритият сред ваксинираните миокардит е лек

От iNews.bg

Министерство на здравеопазването на Израел е идентифицирало по-малко от 10 случая на възпаление на сърцето след трета доза от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" от поставени милиони, съобщи Ройтерс.

Израел започна да инжектира бустерните дози на рискови групи през юли и към края на август разшири кампанията, за да бъдат включени всички на възраст над 12 години пет или повече месеца след поставянето на втора доза.

Тъй като започна ваксинационната кампания още през декември миналата година, Израел беше една от първите държави, съобщили, че защитата намалява с времето и оттогава установи, че бустерната доза е безопасна и ефективна.

Кампанията с бустерните дози в Израел се следи отблизо в САЩ, където трета доза от ваксината на "Пфайзер" се предлага на хората над 65 години и на всички от рискови групи.

Установените девет случая на миокардит в Израел са сред четири възрастови групи от общо 1,5 милиона души. Всички са на мъже, трима на възраст от 16 до 29 години, а шестима на 30-59 години. Преценяват се още осем възможни случая.

Откритият сред ваксинираните миокардит е лек.

От 3,2 милиона израелци, получили трета доза, 25 са съобщили за сериозни странични ефекти, появили се до 30 дена след ваксинирането.

Броят на заразените на дневна база в Израел намалява напоследък и сега е около 4000 в сравнение с 8000 преди месец. Специалистите обаче се притесняват от отварянето на училищата след еврейските празници и настояват за по-сериозни ограничения, като забрана на масови събирания, допълва БТА.

Водещи

Най-четени