Израел изтегли преговарящите от Катар и нанесе удари в Газа 03.12 | 11:00

Предполага се, че в Газа все още се намират общо 137 заложници

От iNews

Израел изтегли преговорния си екип от Катар и нанесе въздушни удари в Ивицата Газа в новия етап на офанзивата срещу "Хамас" след едноседмичното примирие. От ислямистката групировка заявиха, че ще продължат преговорите за освобождаване на още заложници едва след края на войната в Газа. По данни на "Хамас" новите израелски атаки са взели над 190 жертви.

Израел съобщи, че при въздушен удар е ликвидиран командир от "Хамас" с пряко участие в кървавото нападение на 7 октомври, което предизвика израелската офанзива в Ивицата Газа. 

Военното крило на "Хамас" съобщи, че е изстреляло по Тел Авив бараж от ракети в отговор на продължаващите атаки на Израел срещу Ивицата Газа.

Израелските преговарящи ще се върнат у дома, съобщиха от канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху. В изявлението се изтъква, че групировката не спазила своята част от споразумението за освобождаването на деца и жени заложници. Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че сред заложниците, държани от "Хамас", все още има 15 жени и две деца. Междувременно от "Хамас" заявиха, че докато Израел не прекрати огъня в Газа, няма да има нова размяна.

По време на примирието миналата седмица "Хамас" освободи 105-ма заложници, а Израел пусна на свобода 240 палестински затворници.

Израел предполага, че в Газа все още се намират общо 137 заложници.

Американският министър на отбраната Лойд Остин посочи нуждата Израел да защитава цивилните в Газа, като ги нарече "центърът на тежестта" в израелската война с радикалното палестинско движение "Хамас".

"Неколкократно съм обръщал ясно внимание на лидерите на Израел, че защитата на цивилните палестинци в Газа е едновременно морална отговорност и стратегическо задължение", каза още той.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис представи американските цели относно края на конфликта между Израел и "Хамас". Харис подчерта, че лед като войната приключи, усилията за възстановяване трябва да се полагат "в контекста на ясен политически хоризонт за палестинския народ към собствена държава, водена от обновена палестинска власт, както и да имат значителна подкрепа от международната общност и от страните в региона", гласи още изявлението, предаде БНР.

Най-четени